Avtor Sporočilo
<  Pravni predpisi o PDI  ~  upravni spor zaradi PDI - nezakonit sklep komisije
Objavi novo temo   Odgovori na to temo
orson123
PrispevekObjavljeno: Sob Apr 26, 2014 8:43 pm  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2012 11:27
Prispevkov: 31

pozdravljeni,
zanima me ali se je komu pripetilo isti kot meni in kako ukrepati?

naredila pisni del PDI, na ustnem opravila 4 sklope (upravno priznano), za kazensko pa mi je predsednik komisije dejal, da je bilo ocenjeno z negativno oceno zato morem še enkrat ponavljati le kazenko del izpita. predali so mi tudi prijavnico, da se prijavim na kazesko pravo v naslednjem roku. nihče mi ni povedal kako so bila ocenjena druga področja, vendar sem predvidevala da sem zadostila pogojem, da lahko opravljam še samo kazensko pravo.

včeraj, po slabem mesecu dni pa sem prejela pošto in ŠOK. v odločbi je pisalo da izpita nisem v celoti opravila, ker naj ne bi dosegla zadosti točk. iz odločbe je razvidno da naj bi bila vse ocenjena z 6, razen kazensko s 5.. prej o ocenah nisem mela pojma.... in zato so razveljavili sklep komisije, češ da je nezakonit saj ni v skladu s 28.členom zpdi in odločili da izpita nisem opravila..
pritožbe ni, možen je upravni spor....

sama menim, da so mi bie kršene določene pravice in postopek ni bil izpeljan korektno, zato se nagibam, da sprožim upravni spor...

ima kdo kakšno izkušnjo s podobnim primmerom? zelo vesela bi bila tudi vašega mnenja....

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ninna
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2014 10:21 am  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Sep 2006 12:58
Prispevkov: 43

Hej,
jaz sicer ne poznam podobnega primera, a kolikor berem zakon in glede na to, kar si ti navedla, je vse skupaj malo čudno. Tvoj seštevek točk bi moral biti (glede na to, da ti je upravno priznano) najmanj 42 točk, če bi opravila vse z oceno 6. Zakon namreč ne pogojuje, da morajo biti ocene višje od 6. Kakor hitro je ocenjeno s 6 se šteje za opravljeno. In če so tebi ocenili s 5 le kazensko, ne vem po kaki logiki ne moreš ponavljati le kazenski del.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Haylee
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2014 11:56 am  Odgovori s citatomPridružen/-a: Pet Nov 2013 17:45
Prispevkov: 24

Kot je napisala že ninna, je tvoje "nižje povprečje točk" 42 (7 (oba pisna + 5 ustnih) x 6 = 42 točk), ker si imela upravo ža narejeno. Ustno jih imaš 24, 18 ti jih manjka. Torej bi pisno mogla pisat 9 9.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojerca
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2014 7:24 pm  Odgovori s citatomPridružen/-a: Ned Maj 2010 10:49
Prispevkov: 9

Oj,

tole, kar je do zdaj napisano, meni ni matematično logično in mislim, da se pravilno računa takole, čeprav za tak primer nisem še nikoli slišala:
In sicer, če imaš upravno pravo priznano, potem je tvoje zahtevano število točk 42; in če imaš oba pisna dela 6, in ostale štiri ocenjene s 6 je to skupni seštevek 36 točk in temu moraš prišteti tudi negativno oceno iz tistega področja,ki si ga padla (v 28. členu ZPDI piše, da se ocenjuje z ocenami od 0-10, torej tudi manj kot 6 je ocena, vendar to "ni ocenjeno kot uspešno", ampak prišteje se tudi, ker nikjer ne piše, da se ne), in če je ocena 5, potem imaš vseh točk 41 in po tej logiki res premalo, da ponavljaš samo enega.

Ampak jaz bi pri tem izpostavila nekaj drugega: na ustnem delu PDI-ja je potrebno znati 5 področij prava (skoraj vse), in tam sprašujejo višji in vrhovni sodniki, pa tudi odvetniki, in jaz bi objavila to tvojo komisijo v vseh časopisih, ko so ti na tvojem ustnem delu rekli, da boš enega ponavljala, kar pomeni, da si ti tam morala znati vse, oni pa ne znajo enega in edinega zakona ZPDI, da bi vedeli, kdaj lahko kdo ponavlja. JAZ BI NAREDILA ČISTO HAJKO!!!

To tako ne more biti, da višji in vrhovni sodniki ne poznajo, kdaj lahko kdo ponavlja samo en predmet na PDI-ju.

Glede na to, da so ti odločbo vročili, bi jaz vseeno poiskala tistega predsednika tvoje komisije, ki ti je rekel, da lahko enega ponavljaš, in se z njim dogovoriš, da ugotovijo, da so ti en predmet prenizko ocenili.

Mi je zelo žal, da se kaj tako nedopustnega, absurdnega in brutalnega lahko zgodi višjim ali vrhovnim sodnikom, ki bi morali biti zgled svojim mlajšim bodočim kolegom.

Upam, da boš uspešno rešila to sodniško zablodo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tal
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2014 8:16 pm  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jun 2010 11:21
Prispevkov: 78

Res gre za malomarnost komisije....amapk jaz ne bi delala neke hajke. Tega zagotovo niso naredili nalašč in iskat mašćevanje zaradi osebne prizadetosti se mi zdi spuščanje na nizko raven. Tudi tisti, ki opravlja PDI bi moral poznati vsaj ta zakon. Boljši se mi pa zdi ta predlog, da se poskušaš dogovorit, da bi ti morda kako oceno dvignili.... če pa si vsaj en pisni del naredila z več kot 6 pa se sklicevat na to, da imaš skupj s 5 kazenskimi dovolj točk. V slednjem primeru bi tudi lahko sprožila upravni spor zaradi napačne ugotovitve dejanskega stanja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ap4c3r
PrispevekObjavljeno: Ned Apr 27, 2014 10:13 pm  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Maj 2012 9:49
Prispevkov: 48

Mogoče bi bilo potrebno razmisliti tudi o trajanju sodnega postopka na upravnem sodišču. Ne poznam tvoje življenjske situacije, vendar znanje imaš sveže, kar pomeni, da ga v enem mesecu zlahka dovolj nadgradiš. Nato greš še enkrat pisat, na ustni in si rešena. Glede na to, da opravljaš PDI, boš imela raznih sporov v življenju gotovo dovolj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orson123
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 10:59 am  Odgovori s citatomPridružen/-a: Čet Jul 2012 11:27
Prispevkov: 31

hvala vsem za mnenja, namreč še sama trenutno ne vem kaj bom naredila. sem pa zelo prizadeta ob vsem tem,saj sem se že psihično pripravila samo za kazenski del..

res je, da se ne bom spuščala v neko maščevanje in objavljanje preko časopisov in nevem kaj vse, to ni moj način, poskusila se bom nekak pogovoriti po mirni poti, za sodno pot pa še razmišljam.

Res je da imam sedaj še znanje in bi ga lahko samo še nadgradila in šla ponovno opraviti oba dela izpita, samo zakaj, če pa so mogoče v komisiji nardili napako in imam opravljen velik del izpita. in kolikor vem pri tem izpitu potrebuješ tudi malo sreče da ga opraviš, opravljaš ap ga lahko le 3x v življenju, kaj če mi drugič spodleti?????

kaj sem res prvi tak primer? .. no zgleda da se meni lahko vse zgodi

Sad Sad
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mehr57
PrispevekObjavljeno: Pon Apr 28, 2014 5:18 pm  Odgovori s citatomPridružen/-a: Tor Jun 2009 11:06
Prispevkov: 13

Živjo!

Razumem tvoje ogorčenje in nezadovoljstvo, vendar pa bi se lahko po izpitu kar takoj pri komisiji pozanimala glede ocen oz. šla vpogledati v izpitni zapisnik na CIP, v katerem so tudi zapisane ocene posameznih področij. Tako si imela možnost seznanitve z ocenami. Tvoja zadeva je primerljiva s primerom, ko sodišče na koncu sodbe zapiše napačen pravni pouk (npr. napiše, da pritožba zoper sodbo ni možna, v resnici pa je). Če bi bila pravi laik, bi se lahko sklicevala na napačen pravni pouk, v tvojem primeru pa kot pravnica z delovnimi izkušnjami v pravosodju (imaš neko pravno znanje, si pravni strokovnjak) s takim argumentom ne boš prišla skozi. ZPDI je v 28. členu jasen (pogoj 48 točk oz. ustrezno nižji seštevek točk - v tvojem primeru 42). Na pravno zmoto se torej ne moreš sklicevati, dejanski zmoti pa bi se lahko izognila z vpogledom v izpitni zapisnik oz. poizvedbi neposredno pri izpitni komisiji. Žal, če seštevek tvojih ocen ne dosega vsote 42, tudi upravni spor tega ne bo spremenil. Svetujem ti, da se raje dobro pripraviš na nov rok. Upravni spor ti bo povzročil zgolj stroške in ti vzel veliko časa in živcev.

Naj omenim še primer iz prakse, ko je v kazenski zadevi po zasebni tožbi, zasebni tožilec (študent prava, delal v odvetniški pisarni) pritožbo zoper sklep vložil pri okrajnem namesto okrožnem sodišču v tem času, ko je okrajno poslalo sodbo okrožnemu, pa se je iztekel pritožbeni rok. Sodišče mu je pritožbo kot prepozno zavrglo. Zoper to se je pritožil, češ, da se je zgolj zmotil pri navedbi sodišča, vendar pa sodišče temu ni sledilo, saj je tudi iz pritožbe izhajalo, da vlaga pritožbo na okrajno sodišče. Sodišče je tudi navedlo, da kot študent prava, ki dela v odvetniški pisarni, ni pravni laik in se ne more sklicevati na pravno neukost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas

Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Stran 1 od 1
Pravniški državni izpit - PRAVNIKI.INFO Seznam forumov  ~  Pravni predpisi o PDI

Objavi novo temo   Odgovori na to temo


 
Pojdi na:  

Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Omejitev odgovornosti